Hvis du reagerer på sporer fra skimmelsvampe, kan det hjælpe at spule træet og stille det til tørre et par dage, før du tager det ind i stuen.

Skimmelsvampe, juletid og allergi

Har du skimmelsvampe allergi opdager du det måske først når et juletræ med skimmelsvamp kommer ind i stuen. Det kan give reaktioner for mennesker med følsomme luftveje og astma.

Skimmelsvampe på juletræer kan give mennesker med skimmelsvampe allergi reaktioner fra næse og lunger, når træet bliver bragt ind i stuen.

Desuden dufter grantræer jo, og det kan genere mennesker med følsomme luftveje og astma. Træerne indeholder harpiksstoffer som canadabalsam og kolofonium. Det er med til at give den velkendte granduft. Det kan være de stoffer, der udløser symptomerne.

Hvilket træ?

Der er ikke forskel på rød- eller ædelgran med hensyn til at give symptomer. Giver juletræet flere sorger end glæder, kan løsningen været et kunstigt juletræ. De kan i dag fås i mange størrelser.

Inden du pakker det kunstige juletræ væk efter jul, så husk at bruse det godt over med vand. Så undgår du at støv og eventuelle allergifremkaldende stoffer ikke bliver gemt til næste år.

Husk også at opbevare det kunstige juletræ støvfrit – fx i en pose eller kasse – og bruse det over igen til næste år inden du pynter det. Der kan gemme sig masser af støv på de mange tusinde “grannåle”.

Allergi over for granpollen er sjældent

Allergi over for granpollen er sjældent, og det er kun de gamle og meget store grantræer – mindst 8-9 meter høje – der spreder pollen om foråret.

Reagerer du alligevel?

Reagerer du på juletræer, skal du finde årsagen i skimmelsvampe på træet eller i den harpiks, der giver den velkendte granduft.
Løsningen på begge dele er minimal kontakt med juletræer – dvs. kun at have dem inde i huset i få timer/dage – eller at vælge et kunstigt træ.

Hvis du reagerer på sporer fra skimmelsvampe, kan det hjælpe at spule træet og stille det til tørre et par dage, før du tager det ind i stuen.

Julemad og allergi

Vi danskere forbinder typisk hygge med at spise og derfor spiser vi meget i juletiden. Det giver ekstra mange problemer for dem, som lider af krydsreaktioner og fødevareoverfølsomhed.

Fx får mange med pollenallergi også symptomer, når de spiser nødder, mandler, marcipan, konfekt, nougat og kager.

En del med græspollenallergi reagerer på citrusfrugter som appelsiner, clementiner og mandariner, som også er en fast ingrediens i julen. Reaktionen bliver kaldt en krydsreaktion og kan give kløe og hævelse af læber, mund og svælg.

Derudover er der den store gruppe, der reagerer på fx æg, mælk, hvede, gluten og soja, der er vant til at bruge ‘egne’ opskrifter – også i julen.

For personer med sarte luftveje kan tilberedningen af julemaden også skabe problemer. Fx kan stegeosen i køkkenet fra julemaden irritere følsomme luftveje. Sørg for at lufte rigtig meget ud, og lad emhætten være tændt hele tiden.

Se mere om astma og allergi her.

Læs også om at få det bedste ud af juletræet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev